Oppgave 1: Smartlys

I denne oppgaven skal du lage et smartlys. Du programmerer lyspæren til å starte å lyse når det er bevegelse rundt bevegelsessensoren.

Du lærer å

  • Overføre et program til micro:bit

  • Koble micro:bit til et utvidelseskort

  • Bruke ekstern sensor for å gjøre målinger

  • Bruke betingelser / vilkår (hvis/ellers) for ta input og gjøre om til output

Litt om smartlys

I de fleste rom er det ikke nødvendig å ha lyset på om man ikke skal være i rommet. Vanligvis slår vi på en bryter når vi ønsker å ha lyset på og det samme når vi ønsker å slå det av igjen. Ofte betyr dette at lysene står på unødvendig, og vi bruker mer strøm enn nødvendig.

Det som skiller smartlys fra vanlig belysning er at man har muligheter for å kontrollere belysningen på flere ulike måter ved hjelp av trådløs teknikk. I vårt forsøk bruker vi bevegelsessensor som aktivator for når lyset skal slåes av og på.

Hvordan fungerer et smartlys?

Et smartlys fungerer slik at det forblir avslått inntil det blir gitt signaler om å slå seg på. Når signalene er borte slår smartlyset seg av igjen. Om vi lager bevegelser rundt smartlyset og bevegelsessensoren slår lyset seg på, og om vi står stille vil lyse slukke.

Du trenger

  • En micro:bit

  • Koblingsbrett: Octopus:bit breakout board

  • Bevegelsessensor: Octopus PIR sensor

  • Lampe: Octopus LED-pære

1. Slik kobler du sammen komponentene

Sett Micro:bit inn i koblingsbrettet slik som på bildet under. Bruk de medfølgende kablene til å koble bevegelsessensoren til koblingsbrettet på Pin 0. Vær nøye med å feste kabelen på riktig måte slik at gul, rød, svart treffer gul, rød, svart på koblingsbrettet.

Fest så den valgte LED- pæren til koblingsbrettets Pin 1

Du har nå gjort ferdig sammenkoblingen.

2. Programmering

Gå til makecode.microbit.org og trykk på “Nytt prosjekt”. Gi prosjektet ditt et navn. Her kaller vi det Smartlys. Vi må legge til de ekstra kodeblokkene vi trenger for å gjøre dette prosjektet med ElecFreaks Tinker Kit. For å gjøre dette trykker man på Avansert og scroller ned til Utvidelser/ Add Package. Det åpner seg da en ny meny hvor vi velger tinkercademy-tinker-kit.

Utvidelsespakken vil da laste ned og legge seg i menyen til venstre for redigeringsskjermen.

Start ved fjerne kodeblokken “ved start” som allerede ligger i redigeringsvinduet.

I logikkseksjonen finner du kodeblokken hvis/ellers. Denne trekker du inn på siden. Åpne så seksjonen for blokker fra Tinkercademy og legg inn blokken “Motion detector at pin “P0” detects motion”. Under legger du inn blokken “toggle LED at pin….” og legger så til en av denne under ellers. Husk å endre variablene på pin til P1, da det er der du har koblet til lyspæren.

Se eksempel i bildet under:

Du har nå laget ditt eget smartlys, og kan laste den over til micro:biten.

Trykk på last ned ikonet nederst på siden. Programmet du har laget vil lagre seg som en .Hex fil. Legg merke til hvor du lagrer filen. Når den er lastet ned kan du simpelthen dra den over til micro:bit ikonet i filutforskeren. Micro:bit blinker oransje bak når programmet lastes over, og stopper når den er ferdig. Programmet er umiddelbart klart til å brukes når micro:bit er koblet til strøm

Slik virker det

  • Når det ikke er noe bevegelse rundt sensoren vil lyset forbli avslått

  • Når bevegelsessensoren oppdager bevegelse slår lyset seg på

3. Prøv selv

  1. Legg smartlyset foran deg og undersøk hvor mye bevegelse som trengs for at lyset skrur seg på

  2. Forsøk i et mørkt rom - er bevegelsessensoren like følsom?

  3. Vet du om noen rom eller bygninger hvor det finnes slike smartlys?

  4. Undersøk fordelene og ulempene med lys som styres med slike sensorer. Finnes det andre innretninger eller situasjoner hvor en slik bevegelsessensor kunne være nyttig?

Last updated