bit:bot XL

bit:bot er en to-hjuls robot som kontrolleres med micro:bit. Den kommer ferdigbygget så du trenger bare å koble til micro:bit og sette i batterier.

Robotbilen har en rekke funksjoner som kan styres av micro:biten, for eksempel en rekke RGB lysdioder på begge sider, sensorer som kan måle underlagets farge (linjesensor) og en buzzer til lydsignaler.

Målgruppe

  • Naturfag og matematikk - Mellomtrinnet

  • Valgfag programmering - Ungdomstrinnet

Forutsetninger

  • Elevene kan lage et program og overføre det til micro:biten

Du trenger

Programmering

Kretskortet har en slot for tilkobling som lar deg koble micro:bit’en enkelt til roboten. Du har også en av/på-knapp på kortet som gjør at du slipper å trekke ut micro:bit’en når du ikke bruker den. Bare husk å slå den av når du kobler til USB.

På undersiden av robotbilen finner du linjesensorene nær balansehjulet og hvilke pins som er knyttet til de forskjellige sensorene.

Linjesensorene på undersiden av robotbilen er forbundet med de samme portene som knapp A og B. Dette betyr at hvis bit:boten står på lyst underlag vil micro:biten registrere det som knappetrykk. Ved oppstart kan micro:biten gå i "pairing mode". Bit:bot er utstyrt med en liten knapp som skrur av "line follower sensors" (sørg for at sensorene er skrudd av).

Du kan bruke JavaScript Blocks editoren eller MicroPython for å programmere bit:bot.

Legg til utvidelsen for Bitbot i MakeCode-editoren

Det er laget en funksjonspakke som forenkler programmeringen av bit:boten. Disse funksjonene skal vi bruke i disse oppgavene når micro:biten på bit:bot skal programmeres.

Slik gjør du:

  • Gå inn på "Avansert" > "+ Utvidelser"

  • Søk på "bitbot"

  • Klikk på pakken som dukker opp

  • Nå får du et eget menypunkt i editoren som heter "Bitbot" og er klart til å programmere

Velg riktig bit:bot-modell ved start

Siden det eksisterer flere versjoner av bit:bot på markedet (Classic og XL) er det viktig at du velger riktig modell ved start av programmet siden sensorene er koblet forskjellig på roboten. Du kan sette denne til "Auto" så vil programmet automatisk identifisere hvilken versjon du har.

Dette må du gjøre hver gang du lager et nytt program siden Bitbot-funksjonene ikke er standard funksjoner i editoren.

Last updated