Links

Temperaturstyrt vifte

I dette prosjektet skal du lage en vifte som styres av temperaturen. Du bestemmer selv ved hvilken temperatur viften skal starte.

Litt om vifter

En vifte består av roterende blader som virker på luften for å skape en luftstrøm. Vifter produserer luftstrømmer med høyt volum og lavt trykk, i motsetning til en kompressor som gir høyt trykk ved et relativt lavt volum.

Litt historie

Den mekaniske vifta ble først brukt som takvifte. I 1829 ble en amerikaner ved navn James Byron inspirert av klokka og oppfant en mekanisk vifte som kunne festes i taket og drives av et urverk. Den svale brisen fra vifta gjorde folk lykkelige, men det var plagsomt å klatre opp stigen for å slå den av og på.
I 1872 utviklet en franskmann ved navn Joseph en mekanisk vifte som ble startet av en vindturbin og drevet av en gir- og kjedeanordning. Denne viften var mye bedre enn den mekaniske viften til Byron og var mer praktisk å bruke.
I 1880 monterte American Shule viften direkte på en elektrisk motor og deretter til strømforsyning. Bladene på vifta gikk raskere og ble den første elektriske vifta i verden.

Slik virker det

Du trenger

Slik bygger du

Programmering

Gå til makecode.microbit.org og trykk på “nytt Prosjekt” Gi prosjektet ditt et navn. Her kaller vi det Temperaturstyrt vifte. Vi må legge til de ekstra kodeblokkene vi trenger for å gjøre dette prosjektet med ElecFreaks Ring:bit Bricks Pack. For å gjøre dette trykker man på Avansert og scroller ned til Utvidelser/ Add Package. Det åpner seg da en ny meny hvor vi velger ringbitcar.

Prøv selv